top of page

Mikä työsuhdepyörä on?

Pelago kaupunkipyörät Porvoo

Miten pyöräetu toimii?

Työsuhdepyörä on polkupyörä, joka on hankittu työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön. Pyörän voi hankkia joko leasing-sopimuksella, tai työnantaja voi ostaa pyörän omaksi. Työnantaja vastaa pyörän hankinnasta ja huollosta. Leasing-sopimus on helppo tapa hankkia työsuhdepyörä. 

 

Työsuhdepyörä on verovapaa 1 200€ asti vuodessa.
 

Esimerkkilaskelma ja tarkempia tietoja pyöräedusta käytännössä:

Kun työnantajasi maksaa sinulle 100€, ensimmäiseksi työnantajasi tulee vähentää siitä verot. Tämä perustuu veroprosenttiisi, joka taas perustuu vuosittaisiin tuloihisi. Veroprosentti on yleensä 20 - 36 % välimaastossa, keskimäärin 25 %. 
Käytetään 25 %:a tähän laskuun. Jos veroprosentti siis on 25 %, vähennämme 100€:sta 25€, jolloin sinulle jää 75€. 

Seuraavaksi työnantajasi tulee vähentää eläkemaksu. Tämä on jälleen tapauskohtaista, mutta yleensä eläkemaksu on 7,45 %. Näin ollen jäljellä olevasta 75€:sta vähennetään 7,45€, ja jäljelle jää 67,55€. Lopuksi työnantajasi vähentää vielä työttömyysvakuutuksen, joka on 1,4 %, eli tässä tapauksessa 1,4€. Jäljelle jää 66€, jonka saat pankkitilillesi. 

Polkupyöräetu toimii käytännössä niin, että voit esimerkiksi tuon ylläolevan esimerkin 100€:n sijaan pyytää työnantajaltasi polkupyöräetua. Koska polkupyöräetu on verovapaa, summasta ei tarvitse maksaa tuloveroa, eläkemaksuja tai työttömyysvakuutusta, vaan voit saada esimerkiksi 100€/kk pyörää varten. Jos pyörän arvoa katsotaan neljän vuoden ajalta, sen arvo voi olla jopa 4 800€.  

Työsuhdepyörän arvo:

Jos haluat hankkia työsuhdepyörän, voit sopia työnantajasi kanssa, että saat esimerkiksi 100€ kuussa vähemmän palkkaa, ja otat sen sijaan polkupyöräedun käyttöön. Jos tämä sopii työnantajallesi, voit valita minkä pyörän haluat.

 

Yleensä työsuhdepyörä hankitaan leasing-sopimuksella 100€:lla kuukaudessa. Sopimus on työnantajan nimissä. Jos polkupyörän arvo on 2 400€, sopimus kestää 24 kk, ja jos pyörän arvo taas on 3 600€, sopimus kestää 36 kk. Maksimihinta on yleensä 4 800€. Jos pyörä on tuota summaa kalliimpi, voidaan myös sopia, että työsuhdepyörän käyttäjä eli työntekijä maksaa loput. 

Leasing-sopimuksen päätyttyä voidaan yleensä sopia, että työntekijä voi ostaa pyörän itselleen jollain sovitulla nimellisellä summalla, esimerkiksi 100€:lla. Tässä vaiheessa pyörän omistus siirtyy siis sinun nimiisi.

Kuinka paljon sinä hyödyt työsuhdepyörästä?

Yhteenvetona, työsuhdepyörän ansiosta saat käytännössä 34 % alennuksen uudesta pyörästä, ja sinun ei tarvitse käyttää pyörän ostamiseen työnteollasi ansaittua rahaa. Jos käytetään esimerkkinä 4 000€:a maksavaa pyörää, säästät käytännössä 1 156€.

Eli: säästät rahaa pyörän hankinnassa, pääset liikkumaan joustavasti ja pyöräillen, edistät terveyttäsi - ja samalla päästöt vähenevät. 

bottom of page